Veelgestelde vragen

Bijgewerkt op: 14 november 2024

Hoe kunnen we je helpen met je vraag? Misschien staat het antwoord al in onderstaande vraag en antwoord.

Gebruik

Hoe werkt de kaartviewer van de Risicokaart?

Met de Handleiding AtlasDeze link opent in een nieuw tabblad wordt u wegwijs gemaakt met de kaartviewer Atlasleefomgeving waar de gegevens van de Risicokaart worden ontsloten.

Een voorselectie van de kaarten betreffende een Risicosituatie worden vanuit de start pagina of vanuit de informatie pagina van het betreffende Risicosituatie aangeboden op onze site Risicokaart.nl

Waar komen de gegevens voor de Risicokaart vandaan?

De gegevens op de Risicokaart worden door verschillende overheden aangeleverd. De overheidsorganisatie (zgn. bevoegd gezag) die bijvoorbeeld verantwoordelijk is voor het afgeven van milieuvergunningen levert ook de gegevens hierover voor de Risicokaart. Bij informatie over gevaarlijk stoffen kunnen dat de gemeenten, de provincie of het Rijk zijn. Voor het leveren van gegevens waarin vergunningen geen rol spelen, is alleen de gemeente verantwoordelijk.

Meer informatie staat bij Over de Risicokaart > Betrokken partijen.

Hoe oud zijn de gegevens op de Risicokaart?

Als u op een punt in de kaart klikt, ziet u de datum van wijziging. Zo kunt u zien of de gegevens op de kaart actueel zijn of niet. De verantwoordelijkheid voor de actualiteit ligt bij het bevoegd gezag (gemeente, provincie of het Rijk).

Meer informatie staat bij Over de Risicokaart > Betrokken partijen.

Kan ik ook risicosituaties over de grens in België en Duitsland zien?

Risico’s over de grens (in Duitsland en België) die bij een zwaar ongeval effecten kunnen hebben in Nederland worden nu nog niet op de Risicokaart getoond. In de toekomst gaat dit wel gebeuren. Hiervoor wordt overleg gevoerd met de buurlanden door de provincies en de veiligheidsregio’s.

De school van mijn kinderen staat niet op de Risicokaart, wat kan ik doen?

De gemeente is verantwoordelijk voor het opnemen van de gegevens over scholen, op de Risicokaart. Wanneer u constateert dat de gegevens niet kloppen, kunt u dit het beste via de gemeente kenbaar maken en hun verzoeken de school op de Risicokaart erbij te zetten.

Ook voor vragen over andere objecten, instellingen, et cetera kunt u zich richten tot uw gemeente.

Kan ik als bedrijf bezwaar maken tegen opname op de Risicokaart?

Nee, de gegevens op de kaart zijn gebaseerd op de door gemeente of provincie afgegeven vergunningen. Deze gegevens zijn openbaar. De gemeente bepaalt aan de hand van de risico-inventarisatie of een bedrijf moet worden opgenomen op de Risicokaart. Bedrijven worden hierover geïnformeerd. Het is mogelijk om bezwaar in te dienen, bijvoorbeeld wanneer concurrentiegevoelige informatie wordt verstrekt.

Hoe zie ik meer informatie over het risico-object?

Als u op een risico-object op de kaart klikt, krijgt u informatie over het object en kunt u een rapport bekijken met daarin meer informatie. Aanvullende informatie kunt u opvragen bij de overheidsorganisatie (bevoegd gezag) die hiervoor verantwoordelijk is. Vaak is dat de gemeente, maar het kan ook de provincie of het Rijk zijn. Soms kunt u aanvullende informatie krijgen via de website van het bedrijf.

Meer informatie staat bij Over de Risicokaart > Betrokken partijen.

Waarom staan waterleidingen er niet op?

Een risicovol object wordt alleen opgenomen op de kaart als

  • de gevolgen van een incident zó groot kunnen zijn, dat bij de bestrijding gezamenlijke inzet van hulpverleningsdiensten noodzakelijk is;
  • en wanneer meerdere slachtoffers kunnen vallen.

Het effect van een breuk in de waterleiding is beperkt tot de onmiddellijke omgeving van de leiding. Een breuk van een waterleiding zal naar verwachting alleen leiden tot overlast voor de directe omgeving en er is geen of een zeer geringe kans op meerdere slachtoffers. Daarom staan waterleidingen niet op de Risicokaart.

Algemeen

Waarom is er de Risicokaart?

De aanleiding voor het ontstaan van de risicokaart was de vuurwerkramp in Enschede op 13 mei 2000. De meeste omwonenden wisten niet dat er midden in hun woonwijk een grote vuurwerkopslag stond. De commissie Oosting die onderzoek deed naar de ramp, adviseerde het kabinet dat er een instrument moest komen dat burgers én professionals inzicht geeft in risicosituaties in de leefomgeving.

In dat kader is in artikel 45 van de Wet veiligheidsregio’s aan de provinciebesturen de taak gegeven een risicokaart te maken die voor iedereen toegankelijk is. Op deze kaart staan de plaatsgebonden en geografisch te onderscheiden risico’s in de provincie. Welke risico’s dat zijn, is gebaseerd op het regionaal risicoprofiel dat het bestuur van de veiligheidsregio vaststelt na overleg met de raden van de deelnemende gemeenten.

Voor wie is de Risicokaart?

Het doel van de Risicokaart is dat burgers beter de risico’s in hun woon- en leefomgeving kennen. Het tweede doel is dat de kaart professionals helpt bij het voorkomen en bestrijden van rampen en zware ongevallen. Instanties als bestuursorganen, overheidsdiensten en hulpverleningsdiensten gebruiken de gegevens bijvoorbeeld voor het ruimtelijke ordeningsbeleid, de vergunningverlening, het handhavingsbeleid en de voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing.

Wat (welke risicosituaties) staat op de Risicokaart?

De Risicokaart laat op straatniveau zien wat de kans is op een calamiteit, bijvoorbeeld een overstroming of ongeval met gevaarlijke stoffen. Deze informatie is statisch. Dit betekent dat de informatie niet wordt aangepast op het moment dat er een ramp plaatsvindt. Dus stel dat er een overstroming komt, dan laat de kaart niet de actuele waterstand zien. Op de Risicokaart staan ook locaties waar veel mensen aanwezig kunnen zijn, voor het geval er hulp verleend moet worden bij een incident. Denk aan ziekenhuizen, scholen, verpleeghuizen en kinderdagverblijven.

Wilt u advies krijgen wat u kunt doen als er iets gebeurt, ga dan naar crisis.nlDeze link opent in een nieuw tabblad

Staan alle risico’s/risicosituaties op de kaart?

Wet- en regelgeving bepalen op de eerste plaats wat er op de Risicokaart staat. Zo worden alleen de risico’s die plaatsgebonden zijn, vermeld op de Risicokaart. Dat betekent dat risico’s als gevolg van bijvoorbeeld een epidemie, extreem weer of de uitval van nutsvoorzieningen niet op de kaart staan.
Daarnaast moeten de gevolgen van een eventueel incident zó groot zijn, dat grootschalige inzet van hulpverleningsdiensten nodig is. Daarom vindt u op de Risicokaart geen gevaarlijke kruispunten of sociaal onveilige situaties. Ook ongevallen met gevaarlijke stoffen op de Noordzee staan niet op de kaart.

Meer informatie staat bij Veiligheid en wetDeze link opent in een nieuw tabblad.

Wat kan ik het beste doen bij een ramp (calamiteit)?

Als zich een grote calamiteit voordoet, informeert de overheid hoe u het beste kunt handelen. Omdat een ramp zich plotseling kan voordoen is het verstandig om u voor te bereiden, zodat u weet wat u moet doen om uzelf en anderen in de omgeving te beschermen.
Als u kijkt bij Welke risicosituaties zijn er?Deze link opent in een nieuw tabblad, vindt u informatie over wat de risicosituatie inhoudt en wat er kan gebeuren.

Kijk voor meer informatie over voorbereiden op rampen bij www.crisis.nlDeze link opent in een nieuw tabblad.